main slider main slider

Durven met digitale dienstverlening… Leren van elkaar in 32 praktijkvoorbeelden

Shopt IT 2017

11 mei 2017
ICC Gent, Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent, België

Durven met digitale dienstverlening… Leren van elkaar in 32 praktijkvoorbeelden

Shopt IT 2017

11 mei 2016
ICC Gent, Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent, België

Durven met digitale dienstverlening…
Leren van elkaar in 32 praktijkvoorbeelden

Digitalisering en dienstverlening zijn absolute kernwoorden voor een modern lokaalbestuur. In dit digitaal tijdperk verwachten inwoners en ondernemers een vlot en efficiënt contact met gemeente of OCMW; en steeds vaker ook de mogelijkheid om bepaalde diensten of documenten van thuis uit te kunnen aanvragen. Deze digitale dienstverlening is voor elk bestuur een vraagstuk van organisatieontwikkeling en informatievoorziening.

Shopt IT focust op digitale dienstverlening in lokale besturen. Als het gaat om het proces van verandering en vernieuwing, kunnen we veel leren van andere besturen. Aan de hand van inspirerende keynotes, en maar liefst 32 praktijkgerichte cases, worden tools en oplossingen aangereikt, best practices voor het ontwikkelen en promoten van deze digitale dienstverlening.

 • donderdag 11 mei 2017
 • ICC Gent
 • Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent, België
 • 40+ beursstanden
 • 500+ bezoekers
 • 32 sprekers

Programma

Eddy Van der Stock

V-ICT-OR

Korte verwelkoming

Hans van der Stelt

Nationaal Commissaris Digitale Overheid

Keynote Beschrijving

Bert Daenen, BCT
Lieven Heuninck, Apogado
Bart Kaesemans, A30
Debby Peremans, Bilzen

Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij de stad Bilzen.
Bert Daenen Lieven Heuninck Bart Kaesemans Debby Peremans

Marc Goethals, Evergem
Lorenzo Verschelde, Evergem

Na lang twijfelen en zoeken heeft het gemeentebestuur Evergem gekozen om Therefore als document management systeem te gebruiken. De gemeente Evergem ziet Therefore als één van de belangrijkste bouwstenen om hun Midoffice omgeving vorm te geven.
Therefore bundelt heel wat van de gevraagde functionaliteiten waarnaar de gemeente op zoek was. Therefore beschikt onder andere over een uitgebreide tool om workflows uit te tekenen, een rapport – en formulier generator, een naadloze integratie met Microsoft Office, connectoren met bestaande software pakketten (Microsoft Exchange, Microsoft Sharepoint, …) en nog zoveel meer om alle documenten op één centrale plaats te bewaren.
In deze sessie geven Lorenzo en Marc jullie een inkijk in het hart van het Evergems Midoffice gebeuren. Zij vertellen niet alleen hoe ze eraan begonnen en wat de toekomstplannen zijn, maar laten ook zien hoe zij e-mail archivering en het registreren van inkomende post (zowel brievenpost als e-mail) hebben aangepakt. Verder vertellen ze ook hoe de facturen in de nabije toekomst geautomatiseerd verwerkt zullen worden en dan via Therefore in het boekhoudpakket worden ingevoerd.
Het belooft alvast een boeiend en inspirerend verhaal te worden!
Marc Goethals Lorenzo Verschelde

Nico Cool, Cybercrime Specialist en adviseur voor Europees Parlement en Media

Deze sessie wordt aandacht besteed aan de 4 mogelijke vormen van cybercrime. De sessie wordt geïllustreerd a.d.h.v. waargebeurde feiten en situaties.
Ook komt aan bod of Clouding veilig is, wat met Office 365, online bankieren en… hoe eenvoudig kan hacken wel zijn.
Nico Cool

Luc Deleu, Ometa

Big Data ‘What is in IT for me?’ is de vraag van één miljoen die bij heel wat organisatie en bedrijven leeft. Tijdens deze sessie krijgt u een inzicht in een specifieke visie over hoe men op basis van grote hoeveelheden ‘ongestructureerde en gestructureerde data’ mensen in teams – zelfs over verschillende organisaties heen - kan laten samenwerken om te komen tot vlotte en hedendaagse dienstverlening naar de (interne)klant of naar de burger toe.
Op basis van een paar inspirerende ‘use cases’ worden nodige inzichten bijgebracht waaruit de toevoegde waarde van Big Data blijkt.
Luc Deleu

Ivo Depoorter, V-ICT-OR

De IT-infrastructuur laat je best regelmatig screenen door security experten om vroegtijdig kwetsbaarheden te ontdekken.
Minstens even belangrijk is op regelmatige basis zelf op zoek te gaan naar kwetsbaarheden en niet blind te vertrouwen op de bestaande security systemen binnen het bestuur.
In deze sessie wordt er een roadmap aangereikt om zelf een security audit uit te voeren aan de hand van enkele (gratis) online & offline tools.
Sommige van deze tools zijn ook gewoon nuttig voor het dagelijks systeembeheer.
Ivo Depoorter

Wim Bisschops, Securitas
Johan Vereecken, VITO

Als ICT-partner van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) voorziet de technology poot van Securitas de komende zeven jaar (4+1+1+1) in een raamcontract ICT hardware- en software-oplossingen en services waarvan alle steden, gemeenten, OCMW’s en Vlaamse overheden gebruik kunnen maken.
Wim Bisschops (Director ICT Solutions Securitas) en Johan Vereecken (Projectmanager VITO) geven u een boeiende en leerrijke blik op hoe deze samenwerking tot stand gekomen is. Ze zoomen ook in op de verschillende voordelen van het raamcontract van ICT hardware- en software-oplossingen en services voor uw stad, gemeente, OCMW of overheid.
“Als Vlaamse onderzoeksinstelling vinden wij het belangrijk om onze expertise ten dienste te stellen van de industrie en de maatschappij, vandaar onze vraag voor uitbreiding van dit raamcontract.” Johan Vereecken – Projectmanager bij VITO
Hoe kan ICT uw organisatie, personeel en burgers écht kan helpen? Hoe kan een stad, gemeente, OCMW of overheidsinstelling data ten voordele van haar burgers en personeel inzetten? En wat is de meerwaarde van dit raamcontract is voor uw organisatie? Kom er alles over te weten tijdens deze keynote!
Wim Bisschops Johan Vereecken

Bert Ceuppens, Portfolio Manager
Yves Stevens, FOD Binnenlandse Zaken

Het project BE-Alert heeft als doel burgers onmiddellijk te alarmeren bij noodsituaties en dit door middel van één eenvoudig en flexibel communicatieplatform. BE-Alert is niet alleen een topprioriteit voor het ministerie Binnenlandse Zaken, maar zeker ook voor de gemeenten, provincies en de buurtinformatienetwerken (BIN).
De ontwikkeling van BE-Alert werd door Nextel uitgevoerd. In samenwerking met het crisiscentrum FOD Binnenlandse Zaken leggen zij u uit hoe het perfect mogelijk is om via verschillende communicatiemiddelen zoals spraakoproepen, SMS-berichten, sociale media, en sirenes burgers te alarmeren die betrokken zijn bij een noodsituatie.
Bert Ceuppens Yves Stevens

Luc Deleu, Ometa

Meerdere applicaties invoeren binnen de organisatie leidt tot meer structuur maar ook tot een segregatie van informatie over verschilende toepassingen. Dit vertroebelt het overzicht en beperkt de toegankelijkheid. Informatie in deze applicaties kan eenvoudig ontsloten worden binnen een samenwerkingsplatform zoals SharePoint of Office365. Ometa heeft samen met Mechelen, Hasselt, Genk en Brasschaat een Proof Of Concept opgezet voor het beheer van sociale dossiers in hun interne organisatie. De huidige applicaties werden hier niet vervangen. De portaallaag leidt tot meer efficiëntie. Dit willen we graag met jullie delen op het Shopt IT event.
Luc Deleu

Johan Van der Waal, V-ICT-OR

Johan Van der Waal

Kevin Lecossois, Dilbeek
Jurgen Mathys, Meraki
Lennert Van Wayenberg, System Engineer

Digitalisatie zorgt ervoor dat IT een belangrijke schakel wordt in het goed functionaliseren van een lokaal bestuur. Echter, de middelen en mensen hiervoor worden niet altijd ter beschikking gesteld. Met de GDPR wetgeving die erbij komt staan we dan ook voor een belangrijke uitdaging. Dilbeek koos hiervoor om Meraki uit te rollen. Deze cloud managed netwerk oplossing voor switching, wireless, (data)security en camera’s verbetert de controle die je over het netwerk hebt, vergemakkelijkt netwerk management en is kost efficient.
Daarenboven voorziet de Cisco Meraki Cloud Managed Networking oplossing een krachig en intutief gecentraliseerd management zonder de kost en complexiteit van een traditionele draadloze controller. Tijdens dit speakerslot zal Dilbeek jullie hun ervaring delen, en staan we open voor vragen die jullie nog mogen hebben.‘
Kevin Lecossois Jurgen Mathys Lennert Van Wayenberg

Stephane Horta, iGuana
Bjorn Devuyst, AZ Delta

Een praktijkvoorbeeld van een succesvolle digitale transformatie en de vergaande positieve invloed hiervan op alle aspecten van de bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Proactieve innovatie, strategische toekomstvisie en state-of-the-art digitale technologie als de belangrijkste drivers van verbeterde klantbeleving, optimalisatie van bedrijfsprocessen en de operationele efficiency. We gaan mee met de reis van een organisatie, met het doel om een klantgericht ecosysteem in het kader van digitale transformatie te creëren. Een lokale organisatie en hun vertrouwde technologiepartner bespreken, hoe een combinatie van een holistische, organisatiebrede strategie en robuuste digitale technologie zakelijke processen kunnen stroomlijnen, samenwerking bevorderen, werknemers en klanten faciliteren en waarde creëren voor alle stakeholders.
Stephane Horta Bjorn Devuyst

Johan Torfs

Microsoft

Microsoft CityNext platform vormt bij uitstek de sterkste fundering om een slimme stad te bouwen. We gaan dieper in op de waarde die het platform kan bieden met vele praktische voorbeelden: van beveiliging en transparantie tot het eenvoudig beheren van ISV’s en moderne “smart city apps” We nemen in het verhaal enkele start ups mee met referenties in de lokale besturen zoals Zeticon, Flow en Livearena
Johan Torfs

Geert Sinnaeve, Roeselare
Sanne De Ridder, TopDesk

De stad Roeselare is volop bezig de ganse stadsorganisatie om te vormen naar één soepel werkende service organisatie. De realisaties op één jaar tijd zijn verbluffend en dit zonder grote business programma’s. Het aantal teams en processen die zijn aangepakt is hoger dan bij aanvang gehoopt.
Dit traject is onderdeel van een bredere ICT strategie waarbij het aantal software toepassingen en leveranciers wordt teruggeschroefd, data silo’s verdwijnen en ICT het voortouw neemt in de digitale transformatie van de stad.
In dit sprekersslot licht de Directeur ICT Shared Services Groep Roeselare toe wat dit betekent, welke valkuilen u moet vermijden en hoe een service management tool zoals TOPdesk hierin een cruciale rol speelt.
Geert Sinnaeve Sanne De Ridder

Vlaamse Overheid

MAGDA: het gegevensdelingsplatform van de Vlaamse dienstenintegrator

Bruno Van der Elst

VandenBroele

Met eGovFlow®, het automatisch webloket voor overheden, automatiseerden al heel wat besturen hun processen rond burgerlijke stand, bevolking en het strafregister. Vanaf nu kunnen zij daar ook de vergunning voor de inname van het openbaar domein aan toevoegen.

Deze nieuwe module kwam tot stand door een samenwerking tussen Vanden Broele (eGovFlow) en Merkator (Eagle). Tijdens deze sessie laten we u zien hoe u met “eGovFlow - Inname openbaar domein” een volgende stap in de administratieve vereenvoudiging van uw bestuur kunt zetten.
Bruno Van der Elst

Liesbeth Verdeyen, Scherpenheuvel-Zichem

In organisaties wordt zestig procent van de werktijd besteed aan communicatie en interactie met anderen. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, werkt de stad Scherpenheuvel-Zichem met Protime 360° als samenwerkingsplatform. Met deze cloud-based softwaretoepassing beheert men op autonome wijze processen en alle communicatie op één centraal punt. Zo is het opslaan van informatie in emailfolders is verleden tijd. De projectstructuur zorgt steeds voor een maximale transparantie en een optimaal overzicht. Het terugvinden van informatie is zeer eenvoudig.

Ontdek via de praktijk case van Stadssecretaris Liesbeth Verdeyen hoe Protime 360° welke voordelen men ervaart binnen de werking van een Openbaar Bestuur.
Liesbeth Verdeyen

Yves Vanderbeken, HPE

Vele lokale besturen regelen vandaag de dag nog altijd een aantal “commodity” IT zaken lokaal in. Daar zijn alternatieven voor. Geef de ruimte aan jullie IT mensen om zich te richten op projecten die de dienstverlening naar de burger verbeterd.
In deze sessie lichten we de Waasland datacenter, netwerk & infrastructuur consolidatie case toe. Tijdens verschillende werksessies hebben we een model voor consolidatie van IT infrastructuur uitgewerkt dat als voorbeeld voor andere besturen en regio’s kan dienen. De case toont duidelijk aan dat er een besparing op het IT budget tot wel -30% mogelijk is door gebruik te maken van de raamcontracten van de Vlaamse overheid, zonder aanbesteding.

In de sessie gaan we wat dieper hoe we dit model hebben opgebouwd en hoe we het lokale bestuur en de regio kunnen helpen ontzorgen.
Yves Vanderbeken

Johan Van der Waal, V-ICT-OR

Voor de 27.000 Vlaamse horecaondernemers is het regelen van de vergunningen en diverse benodigde goedkeuringen een grote opgave.
De grote verscheidenheid aan federale, Vlaamse en lokale wet- en regelgeving maakt het voor veel ondernemers dusdanig ingewikkeld dat zij vaak niet starten of onvolledig starten door een gebrek aan overzicht of door een te grote complexiteit.

Daarnaast is voor de overheden de verwerking van de aanvragen een tijdrovende zaak, omdat aanvragen niet volledig, door gebrek aan voldoende kennis, worden ingediend.

Bij de stad Genk heeft een analyse uitgewezen dat per vergunning behandeling een uur bespaard kan worden in de verwerking wanneer dit via een vaste procedure en online verloopt.
Helaas is er nog geen uniforme aanpak ontwikkeld en ontbreekt het aan een dynamisch systeem, dat op basis van de antwoorden van de aanvrager de juiste aanvullende vragen stelt.
Een gemiddelde ondernemer dient minimaal acht verschillende aanvragen in te dienen en heeft te maken met (afhankelijk of er ook logies aanwezig zijn) minimaal 12 verschillende wetten en regelingen waarvoor ontheffing, toestemming, e.d. aangevraagd dient te worden.

Er is een duidelijke behoefte aan zowel de horeca ondernemers kant als aan de overheidszijde om dit proces te kwalitatief beter en efficiënter te laten lopen.
Voor de lokale besturen zijn wij vanuit V-ICT-OR gestart met het ontwikkelen van een digitaal horecaloket waarin we een integrale oplossing aanbieden aan de (startende) horeca uitbater om alle vergunningsaanvragen en overige regelingen aan te vragen.

Via een dynamisch systeem wordt de startende ondernemer door de voor hem specifiek geldende regelingen geleid, die hij direct kan aanvragen of afhandelen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zo veel mogelijk authentieke bronnen als KBO en RR via het in ontwikkeling zijn de Vlaamse ondernemersloket. Daarnaast wordt voorzien in koppelingen met de digitale backoffice systemen van zowel federaal, Vlaams als lokale bestuur zelf.

De stroomlijning van dit proces levert tevens een grote verlichting van de administratieve last op bij de (lokale) besturen.
Het gaat om de juiste keuze en afhandeling van verzekeringen, prijsaanduidingen, muziek in de zaak, roken in de horeca, alcohol, BTW bonnen, hygiëne, FAVV, milieu, bedrijfsafval, uithangbord, terras, enz.

In samenwerking met de diverse steakholders zoals Horeca Vlaanderen, Guidea, de federale, Vlaamse en lokale overheden wordt een eenvoudig, effectief online systeem worden aangeboden. Daarbij zal de co-creatie en co-financiering leidend zijn en een exploitatiemodel worden gekozen, waarbij alle Vlaamse gemeenten direct kunnen aansluiten.

In deze sessie presenteren wij u de eerste contouren van het loket.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door EFRO subsidie.
Johan Van der Waal

Proximus

De nieuwe verplichte regelgeving rond gegevensbeveiliging: bent u er klaar voor?

Katrien Mostaert, Vlaamse Overheid

In het burgerloket vindt de burger de informatie die hij van de overheid verwacht, over bestuursniveaus heen, het moment dat het hem of haar best uitkomt. We personaliseren en structureren informatie vanuit de vragen, taken en levensgebeurtenissen van de burger. Het burgerloket zal uw organisatie vanaf 2018 toelaten om de dienstverlening aan burgers te optimaliseren.

Transparantie

Het burgerloket bundelt de vragen of lopende zaken van een burger bij de overheid en maakt het mogelijk deze op te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvraag voor een studietoelage. Vanuit het dossieroverzicht klikt de burger meteen door naar het specifieke dossier bij de bevoegde entiteit.
De burger krijgt meteen zicht op de informatie die de Vlaamse overheid, en bij uitbreiding alle overheden, over hem heeft. De burger krijgt meer controle over zijn gegevens. Wanneer de burger foutieve gegevens opmerkt of vragen heeft, meldt hij deze met één muisklik.
Het burgerloket zorgt voor beter geïnformeerde burgers. De burger geeft zijn eigen voorkeuren door van domeinen waarover hij informatie wenst te krijgen. Die info wordt thematisch weergegeven.
Het is ook mogelijk voorkeuren geografisch te bepalen. Locatiegebonden informatie wordt op een geïndividualiseerde manier ter beschikking gesteld. Automatische notificaties brengen de burger op de hoogte van acties binnen een specifieke dienstverlening. We brengen de burger op de hoogte via het kanaal naar keuze.
Het burgerloket wil op termijn een proactieve persoonlijke digitale dienstverlening aanbieden op maat. In deze fase zet het burgerloket in op een aantal analysetrajecten.

Een virtueel uniek loket

Het burgerloket kadert in het overkoepelend Vlaams informatie- en ICT-beleid. Het realiseert mee de ambitie van de Vlaamse Regering om tegen 2020 alle administratieve transacties tussen overheid en burgers, ondernemingen en organisaties langs digitale kanalen aan te bieden, vanuit een virtueel en digitaal loket. Burgers benaderen het loket via de website van hun eigen gemeente, een Vlaamse entiteit of mobiel via de ‘IK-app’. Dankzij één veilige login via het Vlaams toegangsbeheer (ACM), hoeft de burger zich niet steeds opnieuw aan te melden.

Planning

Het burgerloket krijgt al in 2017 concreet vorm aan de hand van een aantal basisfunctionaliteiten.
Katrien Mostaert

V-ICT-OR

Bij de realisatie van het VlaVirGem concept (de Vlaamse Virtuele Gemeente) worden alle onderdelen van de gemeente belicht.
Om de diverse bouwstenen van VlaVirGem op een zo efficiënt en effectief mogelijke wijze te implementeren heeft V-ICT-OR ook in de nodig ondersteuningstools voorzien.
In deze sessie kunt u kennismaken met de laatste update en nieuwe tools.

Wij besteden volop aandacht aan:
 • Handreiking masterplan informatievoorziening
 • Interactieve oefening beleidsprincipes
 • Informatieveiligheidstool
 • VlaVirGem referentiearchitectuur
 • Softwarecatalogus
 • Dynamische i-Monitor
 • Roadmap implementatie bouwstenen Vlaamse en federale overheid
 • Regionale kenniskringen
Stappen nemen in de ontwikkeling van uw eigen bestuur, dan zijn de ondersteuningstools het ideale hulpmiddel

Sprekers

Nico Cool

Nico Cool

Cybercrime Specialist en adviseur voor Europees Parlement en Media

Stefanie Kerkhof

Productmanager Toegangs- en Gebruikersbeheer at Vlaamse Overheid

Yves Stevens

Dienst Communicatie - FOD Binnenlandse Zaken - AD Crisiscentrum

Ivo Depoorter

Ivo Depoorter

Head of IT at OK / V-ICT-OR

Inschrijvingsprijs

€ 95

V-ICT-OR leden


Prijzen voor leden zijn inclusief BTW
€ 195

Bedrijfsleden, non-profits en partners


Prijzen voor bedrijfsleden, non-profits en partners zijn inclusief BTW
€ 350

Standaard


Prijzen voor niet-leden en profits zijn exclusief BTW

Deelnemen als congrespartner?

Interesse om als congrespartner aanwezig te zijn? Contacteer dan shoptit@v-ict-or.be voor de mogelijkheden!

Sfeerbeelden Shopt IT 2016

Schrijf in op onze I&E nieuwsbrief

Telefoonnummer

09/3952028

Evenementlocatie

Van Rysselberghedreef 2 - ICC Gent

9000 Gent, België

V-ICT-OR vzw

Mosten 13 – Industriezone E17-3

9160 Lokeren, België